وبلاگ

بیت کوین

بیت کوین پول مجازی است که تولید آن حاصل فعالیت محاسباتی زمانبری است که به آن کاوش گفته می شود،این پول بین المللی تحت مدیریت هیچ بانکی نبوده و میتواند برای خرید کالا از هرجایی در جهان مورد استفاده قرار بگیرد،همچنین میتواند آنرا مانند سهام یا پول فلزی داد و ستد کرد. شبکه آن یک دفتر کل عمومی به نام “زنجیره بلاک” را به اشتراک گذاشته است. این دفتر کل شامل تمامی تراکنشهایی است که تا کنون پردازش شده است و به کامپیوتر کاربر اجازه می دهد تا درستی هر تراکنش را بیازماید. اعتبار هر تراکنش به وسیله امضای دیجیتالی مربوط به آدرس های ارسال،محافظت میشود و به همه کاربران اجازه میدهد تا بر ارسال بیت کوینها از آدرسهای بیت کوینی خود،کنترل کامل داشته باشند. افزون بر این،هر کسی می تواند تراکنشها را با استفاده از توان محاسباتی سخت افزاری که ویژه این کار است،پردازش کرده و برای این سرویس،بیت کوینهایی را هم به عنوان جایزه بدست آورد. به اینکار اصطلاحاً “استخراج” می گویند. از مهمترین مزایای بیت کوین آزادی پرداخت وجه،ریسک کمتر برای سوداگران،امنیت و کنترل و شفافیت و بی طرف بودن را نام برد و از مهمترین معایب آن میزان پذیرش،ناپایداری و در حال توسعه بودن را نام برد.

مقدمه:

 

در ابتدا خرید و فروش در بین انسان ها به صورت تجارت کالا به کالا رواج داشت،اما تدریجاً این نوع تجارت جای خود را به واحدهای پولی- ارزی داد. واحدهای پولی- ارزی امکان امتیازهای زیادی از جمله سهولت در خرید و فروش،یکسان سازی دنیا در خرید و فروش و غیره را فراهم می کنند اما مشکلات بسیار مهمی بر سر راه آن-ها وجود دارد که عبارت اند از: خطر سرقت،وجود پشتوانه های تغییرپذیر همچون طلا و نقره،دولت ها و ارگان ها،اخذ هزینه اضافی برای نقل و انتقالات،و غیره.

اگر نگاهی به مهم ترین روندهای سال 2015 بیندازیم می بینیم که کل صنعت بانکداری به سوی تحولات دیجیتال گام برمی دارد. به نظر می رسد بانک ها به مرور در حال رسیدن به چیزهایی هستند که در چند سال گذشته سروصدای زیادی به پا کرده است. با توجه به روند پرشتاب توسعه ابزارهای بانکداری الکترونیک و خدمات مالی برپایه فناوری ارتباطات بر مدل کسب‌و‌کار بانک‌ها یادآور شد: ظهور پدیده‌هایی همچون بیت کوین یا پول مجازی و بلاک چین یا زنجیره تبادلات مالی مجازی نشانه درهم‌تنیدگی تمام‌عیار صنعت مالی و فناوری‌های تحت وب است و آنچه امروز با بیت کوین برای خریدهای آنلاین،انتقال اعتبار به‌صورت مجازی بین افراد و تبادل ارزها انجام می‌شود می‌تواند در سال‌های آتی آثار قابل توجهی بر ماهیت کارکرد بانک‌ها حتی در کشور ما بگذارد.

تاریخچه بیت کوین:

بیت کوین اولین پیاده سازی یک مفهوم به نام “ارز سری” است که اولین بار در سال 1998 توسط وِی دای در فهرست ایمیل سایفرپانک ها،توصیف شده بود و بیان میکرد که این مفهوم،نوع جدیدی از پول است که برای کنترل تولید و تراکنشهای روی آن،بجای یک مرجع مرکزی،از رمزنگاری استفاده شده است.

ساتوشی ناکاموتو؛ این نامی است که به عنوان مخترع آن در اینترنت منتشر شده است اما هویت واقعی او هنوز مجهول است. بسیاری معتقدند که اویک شخص نیست و بیت کوین محصولی از یک گروه برنامه‌نویسی بزرگ است.

مشخصات اولین بیت کوین در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو در یک فهرست ایمیل رمزنگاری شده منتشر شد. ناکاموتو پروژه را به اواخر سال ۲۰۱۰ موکول کرد و در سال ۲۰۱۱ هم ایمیلی از سوی ساتوشی ارسال شد که می‌گفت او دیگر از بیت کوین دست کشیده و به سوی پروژه‌های دیگر متمایل شده است.

تا به حال افراد زیادی به عنوان ناکاموتو مطرح شده‌اند که همگی به طور رسمی این امر را انکار کرده‌اند. یکی ازمعروف‌ترین موارد پیرمرد ۶۴ سالهٔ آمریکایی به نام دوریان بود که از سوی هفته نامه نیوزویک به عنوان ناکاموتوی اصلی معرفی شد؛ دوریان تمام این گزارش‌ها را انکار کرد و گفت هیچ ارتباطی با بیت کوین ندارد. دوریان از نیوزویک به علت زیر و رو شدن زندگیش شکایت کرد.

در دسامبر ۲۰۱۵ در تحقیقات مشترک توسط وایرد و گیزمودو گفته شد که ممکن است کریگ رایت مهندس کامپیوتر و بازرگان استرالیایی،مخترع واقعی بیت‌کوین باشد.

در تاریخ ۲ می سال ۲۰۱۶ کریگ رایت ادعا کرد که همان ساتوشی ناکاموتو است. بی بی سی طبق مقالات منتشر شده توسط وی توانسته یک پیام را توسط کلید خصوصی مربوط به اولین تراکنش بیت کوین امضا کند. برخی از اعضای برجسته انجمن بیت کوین هم ادعای او را تأیید کردند. رایت دلیل افشای هویت واقعی خود را برای حفاظت از حریم شخصی اطرافیانش بیان کرد.

سه روز پس از این که کریگ رایت ادعا کرد که همان ساتوشی ناکاموتو است،از انظار عمومی پنهان شد. او در وبلاگش اعلام کرد که مدرک دیگری برای اثبات ادعای خود نخواهد آورد. رایت با بیان این که ادعاهای خارق‌العاده اثبات‌های خارق‌العاده می‌طلبند،وعده داده بود که دلایل محکمی برای اثبات ادعای خود خواهد آورد. اما به جای آن او تمام پست‌های قبلی بلاگش را پاک کرد و مطلبی با عنوان «متاسفم» نوشت. اودر این پست بیان کرد که آن قدر قوی نیست که بتواند ادعای خود را اثبات کند. هم چنین ازاعضای برجسته انجمن بیت کوین که از او حمایت کرده بودند عذرخواهی کرد. او نوشت: امیدوارم اعتبارشان با عمل وی خدشه دار نشود. اظهارات عمومی او در نگاه اول ثابت‌کننده به نظر می‌رسیدند؛ اما بررسی دقیق مدارک او نشان داد امضایی که او به عنوان امضای ساتوشی ارائه داده بود از یک صفحهٔ وب کپی شده بود. رایت هم اکنون ناپدید شده است؛ بدون اینکه تلاش ساده‌ای برای اثبات ادعای خود کند. درحالی که اقدامات ساده‌ای وجود داشت که رایت از طریق آن‌ها می‌توانست ثابت کند ناکاموتو است. در این میان،تنها دستاورد رایت این بود که توجه بسیاری را به خود جلب کرد.

هویت ناشناختهٔ ناکاموتو باعث نگرانی‌هایی می‌شود که یکی ازدلایل آن به برداشت نادرست از متن باز بودن بیت کوین بر می‌گردد. این که هر توسعه دهنده‌ای می‌تواند کد آن را بازبینی کرده و یا تغییراتی در آن ایجاد کرده و یا نرم‌افزار بیت کوینی مخصوص خودش را بسازد. امنیت،از ویژگی‌های مهم نرم‌افزار متن باز است. هیچ‌کس مالک شبکه بیت کوین نیست و درست همانند ایمیل،این کاربران هستند که آن را کنترل می‌کنند. بیت کوین کاربردهای جالبی دارد که در هیچ‌کدام از سیستم‌های پرداخت دیگر نمی‌توان یافت.

مزایا و معایب استفاده از بیت کوین

در ادامه به بررسی مزایا و معایب استفاده از بیت کوین می پردازیم:

 مزایا بیت کوین

آزادی پرداخت وجه: هر موقع از شبانه روز و در هر کجای جهان که باشید،ارسال و دریافت فوری هر مبلغ از بیت کوین امکان پذیر است. هیچ روزی تعطیل نیست. هیچ حد و مرزی در کار نیست. هیچ محدودیتی اعمال نخواهد شد. بیت کوین به کاربرانش اجازه میدهد بر پول خود کنترل کامل داشته باشند .

کارمزد های بسیار اندک: در حال حاضر پردازش پرداخت وجه با بیت کوین،بصورت بدون کارمزد و یا با کارمزدی بسیار اندک،انجام میگیرد. کاربران میتوانند برای پردازش سریعتر تراکنش خود،کارمزد پرداخت نمایند که در نتیجه تأییدیۀ تراکنش را سریعتر از شبکه دریافت خواهند کرد. علاوه بر این،پردازشگرهای تجاری نیز هستند که سوداگران را در پردازش تراکنشها،تبدیل بیت کوینها به یک ارز بدون پشتوانه و واریز مبالغ بطور مستقیم و روزانه به حساب بانکی آنها،یاری دهند. زیرا این تراکنشها بر مبنای بیت کوین است،کارمزدهایی به مراتب کمتر از کارمزدهای شبکه کارت اعتباری یا پی پال 41 ،از آنها خواسته خواهد شد .

ریسک کمتر برای سوداگران: تراکنشهای بیت کوین امن و برگشت ناپذیر بوده و حاوی اطلاعات شخصی و یا حساس مشتریان نیست. به همین دلیل از سوداگران در برابر ضررهای ناشی از کلاهبرداری یا پرداختهای برگشتی جعلی محافظت میکند و نیازی هم به پیروی از PCI نیست. سوداگران میتوانند بهسادگی به بازارهای جدیدی قدم بگذارند که هیچ کارت اعتباری در آن در دسترس نباشد و یا نرخ کلاهبرداری به شکل غیرقابل قبولی بالا باشد. دستاوردهای خالص آن عبارتست از: کارمزد کمتر،بازارهای بزرگتر و هزینه های مدیریت کمتر .

امنیت و کنترل : کاربران بیت کوین بر تراکنشهای خود کنترل کامل دارند. غیرممکن است که بتوان معامله کنندگان را مجبور کرد،مانند آنچه در روشهای دیگر پرداخت گاهی پیش میآید،مبالغی ناخواسته و یا از پیش اعلام نشده را بپردازند. پرداختهای بیت کوینی بدون اینکه اطلاعات شخصی کسی به تراکنش پیوست شده باشد،انجام میگیرد. به این ترتیب محفاظت شدیدی در برابر سرقت هویت ایجاد شده است. کاربران بیت کوینی همچنین می توانند با تهیه ی پشتیبان و رمزگذاری،از پولشان محافظت نمایند .

شفافیت و بی طرف بودن: تمامی اطلاعات در مورد تأمین پول بیت کوین بهسادگی روی زنجیرهی بلاک در دسترس همه هست و میتوان آنرا بلافاصله آزمایش کرده و از آنها استفاده نمود. هیچ شخص یا سازمانی نمی تواند پروتکل بیت کوین را کنترل و یا دستکاری نماید چون این پروتکل با رمزنگاری،ایمن شده و هسته آن را از نظر شفافیت،بیطرفی کامل و قابل پیشبینی بودن کاملاً قابل اعتماد ساخته است .

 معایب بیت کوین

مفهوم ارز مجازی در کل پیچیده و انتزاعی است و فهم اینکه چطور و چرا بیت کوین فعالیت میکند،نیازمند سطح قابل قبولی از دانش فناوری اطلاعات است و این در حالی است پول سنتی برای تمام بشر قابل درک است. در ادامه برخی معایب آن مطرح می گردد:

– میزان پذیرش: بسیاری از مردم هنوز در مورد بیت کوین آگاهی ندارند. همه روزه،کسب و کارهای بیشتری بیت کوینها را میپذیرند،چرا که مزایای آنرا میخواهند،اما این فهرست هنوز کوچک است و نیاز به رشد دارد تا بتوان از فایده های این شبکه بهره جست .

– ناپایداری: ارزش کلی بیت کوین های در گردش و تعداد کسب و کارهایی که از بیت کوین استفاده می کنند،در مقایسه با آنچه که باید باشد،هنوز کم است. بنابراین،رویدادها،معاملات و یا فعالیتهای تجاری نسبتاً کمی هستند که میتوانند بر بهای آن اثری چشمگیر داشته باشند. به لحاظ نظری این ناپایداری،در صورت رشد بازارها و تکنولوژی بیت کوین،کاهش خواهد یافت. پیش از این،جهان هرگز چنین ارز نوپدیدی را به خود ندیده بود،بنابراین تصور اینکه بیت کوین چگونه این راه را به پایان خواهد برد،دشوار )و هیجان برانگیز( است .

– در حال توسعه بودن: نرم افزار بیت کوین هنوز نسخه ثابتی نیست و ویژگیهای ناقص بسیاری دارد که بطور فعال در دست توسعه است. ابزارها،ویژگیها و سرویسهای جدید در حال توسعه یافتن هستند تا بیت کوین را امنتر و برای تودهی مردم دسترس پذیرتر بسازند. بیشتر کسب و کارهای بیت کوینی نوپا بوده و هنوز تحت پوشش بیمه نیستند. بطور کلی،فرایند بلوغ بیت کوین هنوز در جریان است .

نوسان قیمت: از آنجاییکه  پشتوانه ای ندارد،قیمت آن شدیداً دارای نوسان است که این امر ارزیابی ارزش واقعی آن را دشوار کرده و ریسک ضرر سرمایه گذاری در ارز مجازی را بالا میبرد.

گمنامی کاربران: گمنامی کاربران بیت کوین ممکن است منجر به استفاده بیت کوین در فعالیتهای غیرقانونی و نامشروع مثل فرار مالیاتی،صادرات اسلحه،قمار و دور زدن سیاستهای کنترل ارز شود؛ البته بیان شد که این سیستم دارای شفافیت بیشتری نسبت به پول سنتی است ولی با این حال در سالهای اخیر موارد بسیاری از استفاده غیر قانونی گزارش شده است.

– امنیت: این حقیقت که بیت کوین فقط به صورت الکترونیکی وجود دارد منجر به گم شدن و دزدیده شدن آسان آن میشود.

خارج شدن ارز: بیت کوین برای دولتها مطلوبیت ندارد زیرا در بسیاری از موارد باعث خارج شدن ارز می شود.

سایر مقالات مرتبط

برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد مهندس احمد یزدانی

Comments (2)

  • حسین رستمی Reply

    سلام بنظر شما بیت کوین میتونه جای پول فیات رو بگیره

    1399-11-12 at 8:56 ق.ظ
    • itman Reply

      سلام. بیت کوین همون کاری رو با پول فیات میکنه که ایمیل با نامه کاغذی کرد.

      1399-11-12 at 9:05 ق.ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *