وبلاگ

چیپ‌های emv

فناوری چیپ‌های EMV یک استاندارد جهانی برای پرداخت با استفاده از کارت است. از آن‌جا که این چیپ‌ها برای هر تراکنش یک عدد جدید تولید می‌کند، جعل و کلاهبرداری با آن‌ها تقریبا غیر ممکن است. EMV استانداردی برای پرداخت با کارت‌های نقدی و کارت‌های اعتباری است. مزیت‌های اصلی این استاندارد شامل امنیت، کنترل بهینه و مطمئن تراکنش‌های برون خط و استفاده از چند برنامه کاربردی روی یک کارت است.

چرا EMV به‌وجود آمد؟

پیشرفت تکنولوژی و بن‌بست فنی کارت‌های نوار مغناطیسی، هزینه ۳۵ میلیون یورویی کلاهبرداری در اروپا، مقیاس کوچک خدمات قابل ارائه، تقلب کارت در انگلستان همیشه بالاتر از ایالات متحده آمریکا بوده است. دلیل اصلی آن، استفاده شناسایی آفلاین کارت در تراکنش‌های صورت پذیرفته در مقابل شناسایی آنلاین در آمریکا است. با افزایش پایدار میزان تقلب در انگلستان و تلاش‌های بین‌المللی برای کاهش آن، راهکار EMV به وجود آمد.

مزایای کارت‌های EMV

افزایش امنیت و کاهش میزان کلاهبرداری

برترین ویژگی تکنولوژی چیپ در کارت‌های اعتباری، کاهش چشم‌گیر میزان کلاهبرداری است. طبق آمار آخرین آمار، میزان کلاهبرداری در تراکنش‌های مالی تا 40 درصد کاهش یافته است. تولید‌کنندگان این کارت‌ها، شرکت‌هایی چون visa،Card Master، American Express ,  و Discover معتقند که، تمامی صاحبان کسب و کارهای کوچک باید از ریسک‌های ممکن در تراکنشات مالی بپرهیزند. بنابراین برای توسعه تجارت خود، باید از آخرین ترندها و تکنولوژی‌ها ، بیشترین بهره را ببرید.

کارت‌های هوشمند چگونه از تقلب جلوگیری می‌کنند؟

دلیل اصلی در عدم قابلیت کپی شدن کارت EMV، خاصیتی است که روال DDA در اختیار ما می‌گذارد و آن هم نشات گرفته از موهبت الگوریتم RSA در رمزنگاری است که کلید خصوصی در بخش امنیتی کارت ذخیره شده و با مکانیزم‌های امنیتی ویژه‌ای محافظت می‌شود و قابلیت شکسته شدن و کپی شدن این کلید بسیار بسیار سخت و تقریباً نزدیک به صفر است.

سهولت استفاده برای مشتری و فروشنده

تکنولوژی EMV به شما امکان پرداخت در هر کجایی که هستید را می‌دهد. امروزه شما تنها با داشتن  کارتی جیبی در هر کجایی که هستید، در هر زمانی و با هر گجتی می‌توانید تجارت خود را مدیریت کنید. به بیان دیگر شما می‌توانید در عین واحد در چندین معامله شرکت کرده و یا آنلاین خرید و فروش کنید. این مزیت در یافتن مشتری‌های جدید و متعاقبا سودآوری بیشتر کسب و کار شما بسیار حائز اهمیت است.

EMV در ایران

پروژه کارت‌های هوشمند از اواخر دهه ۷۰ به شبکه بانکی ایران معرفی شد؛ هنگامی‌ که بانک مسکن کارت هوشمند خود را به عنوان جایگزینی برای دفترچه حساب و دفترچه پرداخت اقساط وام‌های مسکن صادر کرد. پس از آن در سال‌های ۸۰-۷۹ بود که شرکت ایز‌ایران کارت هوشمند جدیدی به نام «ثمین» معرفی کرد که پروسه تحقق آن در سال ۸۰ به دلیل مخالفت بانک مرکزی متوقف شد. شرکت خدمات انفورماتیک نیز برای سوئیچ بانک توسعه صادرات و بانک کشاورزی سیستم هایبرید (مغناطیسی و هوشمند) را ایجاد کرده بود. اما با وجود چنین تلاش‌هایی، پروژه کارت‌های هوشمند به صورت جدی در دستور کار قرار نگرفته بود. علاوه بر این، هنوز استاندارد EMV جنبه صنعتی پیدا نکرده و در کشور مطرح نبود. تا اینکه در سال ۸۳ این بار خود بانک مرکزی موضوع کارت‌های هوشمند را در دستور ‌کار خود قرار داد و آیین‌نامه‌ای در خصوص استاندارد EMV برای این کارت‌ها تصویب و ابلاغ کرد.
به موجب آیین‌نامه مذکور کلیه کارت‌های هوشمندی که مورد استفاده قرار خواهند گرفت باید منحصراً دارای استاندارد EMV 4 (2000) باشند و در همین راستا یک مرجع ذی‌صلاح بین‌المللی استاندارد آنها را تایید کند.
البته مفاد آیین‌نامه به تایید مرجع بین‌المللی محدود نمی‌شد، بحث صدور گواهینامه کلید عمومی برای بانک‌های متقاضی نیز در این آیین‌نامه مطرح شد که در این خصوص قرار بود «مرکز صدور گواهی» اداره نظام‌های پرداخت در بانک مرکزی دست‌به‌کار شود. در این میان وظیفه مرکز شتاب نیز انجام تمهیدات لازم برای امکان پردازش تراکنش‌های کارت‌های هوشمند بود.
نکته مهم دیگر آیین‌نامه این بود که قرار بود تا پایان سال ۲۰۰۵ کارت‌های هوشمند در سطح بین‌المللی جایگزین کارت‌های مغناطیسی شوند، به همین دلیل بانک‌ها می‌بایست برنامه عملیاتی خود را در این خصوص به بانک ‌مرکزی اعلام می‌کردند.
از آن زمان زمزمه صدور کارت EMV آغاز شد و به دنبال آن، بانک صادرات کارت‌های اعتباری خود را هوشمند ساخت.
سال ۱۳۸۷ باز هم خود بانک مرکزی دست‌به‌کار شد اما صرفاً قوانینی کلی در حوزه کیف پول الکترونیکی تدوین کرد که توجه چندانی به آن نشد و عملاً با آمدن شتاب و گسترش آن، استفاده از کارت هوشمند به تعویق افتاد.
اگرچه از آن زمان تاکنون بانک مرکزی موضع خود مبنی بر الزام گذار به کارت‌های هوشمند EMV را حفظ کرده اما هنوز برنامه دقیقی برای اجرایی کردن آن پیش‌بینی نشده است. ضمن اینکه موضوع تازه‌ای تحت عنوان استفاده از گوشی‌های هوشمند به جای ابزار پرداخت مطرح شده؛ موضوعی که در اظهارات ناصر حکیمی مدیر کل فناوری اطلاعات بانک مرکزی نیز مطرح شد. به گفته حکیمی، با آمدن گوشی‌های هوشمند در کنار تاخیر در مهاجرت به EMV شاید فرصتی به وجود آمده که از این فاصله تکنولوژیک با دنیا استفاده و مستقیماً کارت‌های موجود را روی گوشی هوشمند منتقل کنیم؛ به ‌طوری‌ که از این گوشی‌ها هم به عنوان کارت و هم به عنوان ابزار پذیرش استفاده کنیم و در هزینه‌های سرمایه‌گذاری برای مهاجرت هم صرفه‌جویی کنیم.

مقالات مرتبط

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *